Снимка: ПиксабейЕвропейският съюз ще предприеме стратегически подход към САЩ. Неговата цел е

...
Снимка: ПиксабейЕвропейският съюз ще предприеме стратегически подход към САЩ. Неговата цел е
Коментари Харесай

EС подготвя нов алианс със САЩ, за да прекрати напрежението от мандата на Тръмп

Снимка: Пиксабей

Европейският съюз ще предприеме стратегически метод към САЩ. Неговата цел е да се отстрани напрежението, насъбрано по време на президентския мандат на Доналд Тръмп.

Европейският съюз ще се опита да построи нов алианс със Съединени американски щати, с цел да се възползва от " късмет, който се появява един път на едно потомство ", с цел да приключи напрежението с Вашингтон от мандата на Доналд Тръмп. Целта е още двете страни на Атлантика дружно да се изправят против провокациите, които насочва Китай към демократичния свят, заяви " Ройтерс " по повод публикация на " Файненшъл таймс ", представена от

В нея лондонското издание цитира работен вид на проект за възобновяване на връзките сред Европа и Съединени американски щати в името на общи фронтове по въпроси от контролиране на цифровите технологии до справяне с пандемията от COVID-19.

" Като отворени демократични общества и пазарни стопански системи Европейски Съюз и Съединени американски щати се спогаждат за стратегическото предизвикателство от растящата увереност на Китай в интернационален проект, въпреки не всеки път да сме съгласни между тях за най-хубавия метод да реагираме на това ", пишело в документа съгласно FT. Целта била да се противостои на властнически режими и затворени стопански системи, които " се възползват от отвореността, от която зависят нашите общества ".

Планът от 11 страници бил направен от Европейската комисия за " нов европейско-американски дневен ред за световна смяна ". Предвиждало се той да бъде показан за утвърждение на Европейския съвет на 10-11 декември, планува старт на нов трансатлантически дневен ред, който би трябвало да се състои на среща на върха Съединени американски щати - Европейски Съюз през първата половина на идната година.

Еврокомисарят Валдис Домбровскис, който координира комерсиалната политика на Европейски Съюз, към този момент съобщи, че Европейската комисия е открила неофициални контакти с екипа на Джо Байдън, който се чака идната седмица публично да бъде разгласен за идващия президент на Съединени американски щати.

Днес на равнище посланици на страните членки в Брюксел ще се обсъдят трансатлантическите връзки въз основата на плана за документа, представен от " Файненшъл таймс " и публикуван за служебно прилагане в петък. Изданието " Политико " написа, че съгласно този така наречен нонпейпър се предложило съдействие в 5 сфери:

- битка с COVID-19, разпространение на ваксини и промяна на СЗО
- укрепване икономическото възобновяване
- битка с измененията в климата
- опазване на мултилатерализма и споделените полезности
- поддръжка за мира и сигурността.

Шарл Мишел, ръководителят на Европейския съвет, би трябвало да организира съвещания по тази тематика с всички водачи от Европейски Съюз преди декемврийската им среща. Според източник на изданието от евроинституциите екипът на Мишел е поканил хора от екипа на Байдън за виртуална и персонална среща в първото полугодие на 2021 година Водели се диалози и с генерални секретар на НАТО Йенс Столтенберг " дали той може да провежда една такава среща ".

Според " Ройтерс " става дума за покана за персонално онлайн присъединяване на Байдън в Европейски съвет скоро откакто поеме поста в Белия дом, и по-късно включване в трансатлантическа среща.

Тепърва ще се види дали Вашингтон ще е податлив да промени политиката си по въпроси като възобновяване престижа на Световната комерсиална организация и облагането в Европа на цифовите колоси " Амазон ", " Google ", " Facebook " и " Елъл ".

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР